8denní zájezd – Athény a okolí – od 24119Kč

Řecko, Athény a okolí, ubytování Athens Tiare, za 24119Kč

Athens Tiare – Athény a okolí – od 24119Kč

  • Bez stravy
  • Doprava – Letecky
  • Délka pobytu – 8 dní
  • Cena za 1 osobu – 24119Kč


Nezaujal Vás tento hotel?

▼▼▼ Nevadí 🙂 Ve vyhledávacím formuláři si můžete najít ubytování v Řecku podle svých představ. ▼▼▼


Co najdete v Athénách

Athény se rozkládají v regionu Attika na jihu Řecka, v centrální části řecké pevniny. Město se nachází v kotlině obklopené čtyřmi významnými horami: horou Aegaleo na západě, horou Parnitha na severu, horou Pentelikon na severovýchodě a horou Hymettus na východě. Toto přírodní obklopení dodává Athénám jedinečnou topografii, přičemž se městská zástavba rozprostírá na pláních mezi horami a Saronickým zálivem na jihu. Městský terén je dále členěn několika kopci, z nichž Akropole je nejvýraznější a historicky nejvýznamnější. Díky své poloze u moře měly Athény v historii přístup k důležitým obchodním trasám a námořním spojům, což přispělo k jejich rozvoji jako mocného městského státu v antickém období.

Athény mají bohatou historii, která se táhne přes 3 000 let. Často jsou nazývány kolébkou západní civilizace, protože právě zde vznikla demokracie, filozofie a mnoho významných příspěvků v oblasti umění a věd. V 5. století př. n. l., během vlády státníků jako Perikles, Athény zažily svůj zlatý věk, kdy se staly kulturním a intelektuálním centrem starověkého světa. V této době byla postavena například Parthenon a další významné stavby na Akropoli, a rozvíjelo se zde drama, filozofie a umění. Během staletí prošly Athény různými obdobími dobytí a okupace, včetně Římanů, Byzantinců a Osmanů, kteří zanechali výrazné stopy v kulturním a architektonickém dědictví města. Po řecké válce za nezávislost byly Athény v roce 1834 prohlášeny hlavním městem nově vzniklého řeckého státu.

Podnebí Athén je typické pro středomořskou oblast, s horkými a suchými léty a mírnými, vlhkými zimami. Letní teploty často přesahují 30°C a při vlnách veder mohou být ještě vyšší, což činí z Athén jedno z nejteplejších měst v Evropě. Zimy jsou mírné, s teplotami zřídka klesajícími pod bod mrazu, a většina srážek spadne mezi listopadem a březnem. Příjemné klima, spolu s bohatými historickými památkami a živou kulturou, činí z Athén atraktivní destinaci po celý rok. I přes svou hustou městskou zástavbu nabízejí Athény několik zelených ploch a parků, jako jsou Národní zahrada a kopce Lycabettus a Filopappou, které poskytují příjemné útočiště uprostřed městského ruchu.


Prohlédnout více fotografií >>>


Athény - aktuální počasí a předpověď na následující dny

ATHÉNY počasí

Jaké pláže najdete v Athénách a okolí

Athény jsou město, které skvěle propojuje své bohaté historické dědictví s moderními pohodlími, čímž se stává významnou turistickou destinací na světové scéně. Turisté sem míří nejen za slavnými archeologickými památkami, jako je Akropole, Parthenon a Antická Agora, ale také za dynamickou kulturní scénou, živými trhy a malebnými čtvrtěmi jako Plaka a Monastiraki. Athény nabízejí řadu muzeí, včetně Muzea Akropole a Národního archeologického muzea, která poskytují fascinující pohled na historii a umění starověkého Řecka. Město je také proslulé svou pestrou gastronomií, kde si lze vychutnat tradiční řecké pokrmy v tavernách nebo zkusit moderní kuchyni v luxusních restauracích.

Kromě historických a kulturních skvostů nabízejí Athény i skvělé zážitky u moře. Pobřeží města se rozkládá podél Saronického zálivu a zahrnuje několik krásných pláží, které jsou snadno přístupné z městského centra. Mezi nejpopulárnější patří pláž Vouliagmeni, proslulá svými průzračnými vodami a luxusními resorty, a pláž Varkiza, která je ideální jak pro opalování, tak pro vodní sporty. Další známou destinací je pláž Alimos, oblíbená pro svou živou atmosféru a snadnou dostupnost z Athén. Tyto pláže jsou skvělým místem pro odpočinek u moře po dni plném objevování historických památek města.

Cestování do Athén není jen o návštěvě památek; jde také o zážitek, kdy můžete cítit jedinečnou atmosféru, která spojuje starověk s moderním světem. Ať už si užíváte procházky mezi ruinami, západy slunce nad Egejským mořem, nebo večeři v jedné z přímořských taveren, Athény nabízejí rozmanité aktivity, které uspokojí každého návštěvníka. Díky příznivému klimatu a blízkosti hor i moře jsou Athény ideální pro celoroční outdoorové aktivity, od výletů na blízké kopce, jako je hora Lycabettus, po koupání v čistých vodách místních pláží. Tato směs kulturního dědictví a přírodní krásy dělá z Athén skutečně nezapomenutelnou destinaci.

Nezapomeňte si před cestou do Řecka sjednat kvalitní cestovní pojištění :: reklama

Co navšívit při cestě do Athén

Athény, bohaté na starověkou historii, se mohou pochlubit některými z nejvýznamnějších historických památek a monumentů na světě. Akropole, impozantní kopec s panoramatickým výhledem na město, je skutečnou perlou historického dědictví Athén. Tento starobylý citadel zahrnuje několik důležitých staveb, mezi kterými se vyjímá Parthenon, ohromující chrám zasvěcený bohyni Athéně. Akropole také obsahuje Erechtheion, známý svými Karyatidami – sloupy ve tvaru ženských postav, a Chrám Athény Niké, malý, ale nádherně zachovaný chrám zasvěcený bohyním vítězství. Tyto památky nejen odhalují krásu starověké řecké architektury a náboženství, ale také poskytují úchvatné výhledy na Athény a okolní krajinu.

Další významnou atrakcí je Antická Agora, která v antických dobách představovala centrum veřejného života v Athénách. Tento rozsáhlý archeologický areál byl klíčovým místem pro obchod, politiku a společenský život a zahrnuje řadu dobře zachovalých struktur, například Attalovu Stoa, rekonstruované sloupořadí, které nyní slouží jako muzeum s artefakty z Agory. K tomu se přidává Římská Agora, postavená později během římské okupace, která zahrnuje Věž větrů, starověké hodiny a meteorologickou stanici, jež ukazují na sofistikované inženýrské schopnosti té doby. Tyto památky poskytují cenné informace o každodenním životě a správě starověkých Athén, čímž se stávají nezbytnými zastávkami pro všechny milovníky historie.

V Athénách najdete i mnoho dalších zajímavostí ..

Athény nejsou pouze bohaté na historické památky, ale také nabízejí živou škálu aktivit a zážitků, které by návštěvníci neměli minout. Jednou z nejvíce oslavovaných tradic města je Festival v Athénách a Epidauru, letní kulturní akce, která zahrnuje představení klasického řeckého dramatu, hudby a tance. Konaný v antickém divadle v Epidauru a dalších místech, tento festival přitahuje umělce a diváky z celého světa a poskytuje jedinečnou příležitost zažít řecké umělecké dědictví v historickém prostředí. Další zajímavostí jsou tradiční trhy ve městě, jako například trh v Monastiraki, kde mohou návštěvníci prozkoumávat starožitnosti, suvenýry a místní řemesla a ponořit se do každodenního života Athén.

Co se týče gastronomie, Athény jsou proslulé svou kulinářskou scénou, která zahrnuje vše od pouličního jídla až po vysoce kvalitní restaurace. Městské trhy, včetně Centrálního trhu na ulici Athinas, jsou ideální pro ochutnávání čerstvého ovoce, masa a mořských plodů, zatímco místní taverny a restaurace nabízejí tradiční řecká jídla jako souvlaki, moussaka a tzatziki. Návštěva tradiční řecké taverny je nezbytná, kde si můžete vychutnat pohodovou večeři doprovázenou místním vínem nebo ouzem. Athény jsou také známé svou živou noční scénou, s mnoha bary, kavárnami a kluby, zejména v oblastech jako Psiri a Gazi, kde můžete zažít energickou atmosféru města a současnou kulturu.

Víte, že ...

.. v srdci Atén, pod rušnými městskými ulicemi, leží skrytý archeologický poklad známý jako „Kerameikos“? Tento starověký hřbitov a archeologické naleziště nabízí pozoruhodný pohled do pohřebních praktik a každodenního života starověkých Athén. I když není tak slavný jako Akropole nebo starověká Agora, Kerameikos je mimořádné a relativně méně navštěvované historické místo. V Kerameikos můžete prozkoumat starověké hrobky, pohřební památky a zbytky starověkých městských hradeb. Jedním zvláště zajímavým prvkem je Dipylonská brána, masivní vstupní brána zdobená sochami, které označovaly slavnostní vstup do města během starověku. Na místě se také nachází malé muzeum s artefakty vykopanými z této oblasti, které vrhají světlo na rituály a zvyky starověkých Athéňanů. Návštěva Kerameikos poskytuje jedinečnou příležitost vykročit z vyšlapané cesty a objevit skrytý klenot bohatého archeologického dědictví Atén, daleko od davů, které se obvykle shromažďují na známějších místech.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *